Sacher era numele unui tânăr patiser austriac care a inventat acest tort în 1832. Este un tort masiv de ciocolată. Blatul nu este aerat iar învelișul de ciocolată este destul de gros. Este un tort popular în Austria și cunoscut în lumea întreagă. Combinația dulceață-ciocolată este perfectă.
Ingrediente blat
7 ouă
2 plicuri zahăr vanilat
150 gr făină
200 gr zahăr
150 gr unt
150 gr ciocolată neagră
50 gr zahar pudră
Ingrediente umplutură
400 gr dulceață de caise
Ingrediente glazură
200 gr ciocolată
40 gr unt
50 gr zahăr pudră
Preparare
Se separă albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile se mixează cu zahărul (200 gr) până se albesc. Se adaugă apoi zahărul vanilat și untul moale. Ciocolata se topește la bain-marie cu o lingură de apă. Se adaugă peste gălbenușuri. Făina se incorporează lingură cu lingură. Albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare. Când bezeaua e formată se adaugă și zahărul pudră. Se toarnă apoi peste aluatul de gălbenușuri și se amestecă ușor de jos în sus. Se unge cu unt și se tapeteză cu făină o tavă rotundă. Se toarnă aluatul, se nivelează și se pune tava în cuptorul preîncălzit. Se coace blatul 40 de minute la 170-180 de grade. Când este gata se scoate din tavă și se lasă la răcit pe un grătar. După ce s-a răcit bine se umple cu dulceață. Dulceața se încălzește puțin și se subțiază cu 1 lingură de apă (dacă este nevoie) iar apoi se trece prin sită.
Asamblarea
Se taie blatul în două pe orizontală. 3 sferturi din dulceață se întind între cele două foi iar restul se întinde deasupra. Se pregătește glazura: zahărul pudră se pune într-o crăticioară cu 2 linguri de apă. Se pune pe foc mic iar când s-a dizolvat zahărul și siropul s-a limpezit se retrage de pe foc și se pune ciocolata ruptă bucățele mici și untul și se amestecă cu telul până la topirea completa. Dacă este nevoie, se mai adaugă câte o lingură de apă caldă. Cu această glazură se acoperă tortul. Se ține în frigider câteva ore înainte de a fi servit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu