4 septembrie 2017

Melci cu stafide, scorțișoară și caramel



Ingrediente aluat
500 g făină
4 gălbenușuri
1 lingură ulei
un vârf de linguriță de sare
300 ml lapte călduț
1 esență de lămâie sau portocale
2 plicuri de zahăr vanilat

Ingrediente maia
25 g drojdie
5-6 linguri lapte călduț
1 lingură zahăr
2 linguri făină

Ingrediente umplutură
200 g unt
100 g stafide
100 g zahăr brun sau normal
2 linguri scorțișoară
opțional portocală confiată

Ingrediente sirop
150 ml lapte
150 g zahăr

Ingrediente pentru uns tava
50 g unt
100 g zahăr brun sau normal

Preparare maia
Se amestecă toate ingredientele pentru maia și se lasă la crescut 20 min.

Preparare aluat
Făina se pune într-un bol și se face o gropiță în mijloc. Se pune maiaua crescută și restul ingredientelor pentru aluat. Se amestecă totul bine și se formează un aluat elastic ușor de întins. 

Preparare

Aluatul se împarte în două. Se presară făină pe planșetă și se întinde o parte din aluat într-un dreptunghi cu grosimea de ½ cm. Se unge foaia cu jumătate din untul înmuiat (100 g). Se presară jumătate din zahăr (50 g), jumătate din scorțișoară și jumătate din stafide. Se rulează apoi foaia formându-se un rulou. Se taie bucăți de 3-4 cm și se așează apoi în tava unsă și tapetată cu zahăr. Se procedează la fel cu cea de-a doua foaie. Cilindrii formați se așează un pic distanțați.  Se lasă la crescut până se aproprie (20-25 min). Se coc în cuptorul încălzit după cum urmează: 15 min la 170°, 180°, iar apoi 20 min la 160°. După ce a trecut acest timp se pune peste și siropul fierbine (lapte+zahăr) și se mai coc 10 min. Atunci se formează caramelul. Se răstoarnă imediat pe o tavă, iar apoi pe o alta ca să revină la poziția inițială (caramelul dedesupt). Este important să nu rămână în tava în care s-au copt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu