24 aprilie 2014

Tort cu ciocolată și marțipan



Ingrediente
125 g unt
125 g ciocolată amară
125 g făină
125 g zahăr
6 ouă
un praf sare

Ingrediente cremă
200 g mascarpone
200 g frișcă lichidă
3 linguri zahăr
2 ciocolate cu alune

Ingrediente sirop
1 cană de apă
4 linguri zahăr
1 fiolă rom

Ingrediente glazură
1 ciocolată amară
1/2 cană apă
unt cât o alună
ciocolată albă pentru ornat

Prepapare  blat
Se topește ciocolata la bain-marie (fără să se amestece în ea). Se freacă untul cu 3/4 din zahăr. Se adaugă gălbenușurile amestecate cu un praf de sare, iar apoi ciocolata topită și făina. Se montează albșurile cu zahărul rămas și se adaugă peste aluatul preparat amestecând de jos în sus. Se coace blatul într-o tavă rotundă unsă și tapetată cu făină. Se coace la 180 grade pentru cca 1 oră. Se lasă apoi la răcit.

Preparare cremă
Frișca lichidă rece se bate cu mascarpone foarte rece până se formează o cremă densă. Ciocolata se topește la bain-marie. Se lasă puțin la răcorit și se amestecă cu crema de mascarpone.

Preparare sirop
Se fierbe apa cu zahărul până la dizolvarea acestuia. Se lasă la răcit și se pune o fiolă de rom. 

Asamblarea
Blatul se taie pe orizontală. Se însiropează prima foaie cu jumătate din sirop. Se întinde toată crema (se oprește puțin pentru margini) iar apoi se pune cea de-a doua foaie care se însiropează cu restul de sirop. Se prepară glazura: se pune apa la încălzit la foc mic, se adaugă ciocolata rupă bucăți și se amestecă cu atenție. Când s-a omogenizat, se oprește focul și se pune untul amestecând ușor. Se toarnă glazura peste tort. 
Așchiile de ciocolată albă se fac în felul următor: se topește o ciocolată albă la bain-marie; se varsă apoi pe o suprafață netedă  (un platou mai întins, un cărpător, etc) într-un strat subțire de cca 1/2 cm. Se pune apoi în frigider până se întărește bine. Cu lama unui cuțit, se rașchetează până la formarea așchilor, mai mari sau mai mici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu