21 februarie 2014

Prăjitură cu mere și frișcă

Ingrediente blat
6 ouă
6 linguri zahăr
6 linguri făină
1 praf de sare

Ingrediente cremă
1/2 L lapte
1 cană zahăr
3 ouă
2 linguri cu vârf de făină
1 pachet unt

Ingrediente umplutură
1/2 kg mere
1/2 cană zahăr
1/2 scorțișoară
2 plicuri zahăr vanilat
frișcă pentru decor

Preparare blat
Albușurile sebat spumă cu zahărul. Se adaugă gălbenușurile unul câte unul, iar apoi făina în ploaie. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt și se coace blatul la foc potrivit (160°C, 20 min).

Preparare cremă
Făina se dizolvă într-o cană de lapte călduț. Restul de lapte se amestecă bine cu zahărul și ouăle. Acest amestec se pune la fiert, iar când s-a dizolvat zahărul, se adaugă făina dizolvată în lapte. Se amestecă încontinuu într-o singură direcție până la primul clocot. Se oprește focul și se lasă crema la răcit. Untul se freacă spumă și se amestecă cu crema rece. Se poate pune coajă sau esență de lămție.

Preparare umplutură
Merele se curăță, se dau pe răzătoate și se pun la călit împreună cu zahărul. Când a scăzut zeama, se oprește focul și se adaugă scorțișoara și zahărul vanilat.

Asamblarea
Se așează blatul într-o tavă, se întind merele călite și răcite peste toată suprafața blatului, având grijă să se formeze un strat uniform. Se tasează merele cu dosul unei linguri. Se așează apoi crema, se nivelează cu un cuțit, iar apoi frișca.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu