30 noiembrie 2013

Tort cu gelé de portocale


Ingrediente blat
150 g unt moale sau margarină
150 g zahăr
3 ouă
200 făină
1/2 praf de copt
un praf de sare
zahăr vanilat
1 portocală

Ingrediente cremă
500 g ricotta
100 g zahăr
200 g frișcă lichidă
2-3 linguri zahăr
4 foi gelatină
1 fiolă esență de portocale
2 plicuri zahăr vanilat
50 ml frișcă lichidă

Ingrediente gelé
1 pahar suc de portocale
1 plic gelatină praf
3-4 linguri zahăr

Preparare blat
Untul se freacă bine cu zahărul. Se adaugă ouăle pe rând, iar apoi făina amestecată cu praful de copt. Se pune un praf de sare și zahăr vanilat. Într-o tavă cu inel, se pune o hârtie de copt și se pune aluatul. Portocala se curăță, se taie bucățele și se așează uniform pe deasupra. Se coace blatul 25-30 min la 190° în cuptorul preîncălzit. Se lasă apoi la răcit.

Preparare cremă
Ricotta se bate bine cu zahărul. Gelatina se pune la înmuiat în apă rece pentru 10 min. Se montează frișca (200 ml) cu 2-3 linguri zahăr. Frișca lichidă (50 ml) se încălzește bine și se adaugă foile de gelatină înmuiate și stoarse bine. Se amestecă ricotta cu frișca bătută și cu gelatina răcărită. Se adaugă și zahărul vanilat și esența de portocale. 

Preparare gelé
Într-un ibric se pun 3-4 linguri zahăr, un plic de praf de gelatină și puțin suc de portocale. Se amestecă bine și se pune obricul pe foc. Se adaugă puțin câte puțin suc până se termină (200 ml), amestecând încontinuu până ce gelatina începe să fiarbă. Se lasă 2/3 min la răcorit și se toarnă peste tort.

Asamblarea
În aceeași tavă în care s-a copt blatul, se montează tortul. Se tapetează tava cu hârtie de copt, se așează blatul răcit, se pune crema de ricotta și frișcă și se nivelează bine. Se toarnă geleul de portocale și se bagă în frigider pentru cel puțin 4 ore. Trecut acest timp, se poate desface inelul și se așează tortul pe platou.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu