7 linguri lapte călduț
4 ouă
225 g făină
1/2 linguriță sare
2 linguri zahăr
1 linguriță drojdie uscată sau 20 g drojdie proaspătă
50 g unt
coajă de lămâie
Ingrediente sirop
250 ml apă
100 g zahăr
coajă de la 1/2 lămâie
2-3 păhărele rom (băutură)
Ingrediente decor
frișcă lichidă (200 ml)
2 linguri zahăr pudră
fructe
2 ciocolate cu lapte
1/2 pahar cu lapte
Preparare
Într-un bol se amestecă făina cu untul și coaja de lămâie. Se adaugă ouăle, sarea, zahărul, drojdia și laptele. Dacă drojdia e proaspătă, mai întâi se dizolvă în laptele călduț. Trebuie să rezulte un aluat moale care se lasă la crescut 15 minute. Se unge o tavă cu ulei și se tapetează cu pesmet. Se pune aluatul și se lasă din nou la dopsit (20-25 min). Se coace la cuptorul preîncălzit pentru 40 min la 180°. Când e gata, se scoate din tavă și se lasă la răcit. Când s-a răcit complet se însiropează. Însiropatul se face trepatat astfel încât blatul să-l absoarbă tot. Se topește ciocolata ruptă bucăți și se diluează cu lapte, iar apoi se toarnă caldă peste blat. Se montează frișca cu zahărul pudră. Se ornează prăjitura cu frișcă și fructe de sezon.
Preaparae sirop
Se fierbe apa cu zahărul până la dizolvarea acestuia. Se oprește focul și se adaugă coaja de lămâie. Când siropul este rece, se adaugă romul.
P.S. E bine să se folosească o tavă cu gaură în mojloc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu