Ingrediente
Blat
- 3 ouă
- 125 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 100 g făină
- 1 ciocolată cu lapte cu alune
- 1 lingură smântână sau lapte
- 1 praf de copt
- 1 praf de sare
Cremă
- 2 ouă
- 100 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 lămâie
- 50 ml vin alb
- 200 ml frişcă lichidă
- 1 strugure alb şi 1 negru
- 2 plicuri gelatină
Sirop
- un pahar de apă caldă în care se dizolvă 3 linguri de zahăr şi o fiolă de vanilie
Decor
- 200 ml frişcă lichidă
- 3 ouă
- 125 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 100 g făină
- 1 ciocolată cu lapte cu alune
- 1 lingură smântână sau lapte
- 1 praf de copt
- 1 praf de sare
Cremă
- 2 ouă
- 100 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 lămâie
- 50 ml vin alb
- 200 ml frişcă lichidă
- 1 strugure alb şi 1 negru
- 2 plicuri gelatină
Sirop
- un pahar de apă caldă în care se dizolvă 3 linguri de zahăr şi o fiolă de vanilie
Decor
- 200 ml frişcă lichidă
Preparare
Blat
3 albuşuri se bat spumă tare cu 125 g zahăr; se adaugă 3 linguri de apă rece, 1 plic de zahpr vanilat şi un praf de sare. După aceea se adaugă cele 3 gălbenuşuri, iar apoi ciocolata topită şi amestecată cu 1 lingură de smântână sau lapte. Se adaugă şi făina amestecată cu praful de copt şi cernută. Se unge cu unt o formă de tort şi se tapetează cu făină. Se pune compoziţia în formă şi se coace la foc potrivit cam 20 min la 160-180.
Cremă
Se bate frişca şi se dă la rece. Se bat albuşurile de la cele 2 ouă cu 50 g zahăr şi se pune pentru câteva minute la bain-marie. Gălbenuşurile se bat bine cu restul de zahăr (50 g), se adaugă 50 ml vin alb şi coaja de la o lămâie. Se pune vasul pe foc şi se îngroaşă crema la foc domol. Se adaugă şi zahăr vanilat şi zeama de la 1/2 lămâie. Se lasă crema la răcit. Gelatina se înmoaie pentru 10 min în apă rece.
Se încălzesc 2-3 linguri de apă până la fierbere. Se stinge focul şi se dizolvă gelatina stoarsă bine. Se lasă să se răcorească puţin şi se adaugă peste crema de gălbenuşuri, care între timp s-a răcit. Se amestecă totul uşor, crema de gălbenulşuri, albuşurile şi frişca. Se scot sâmburii de la boabele de struguri (2 mâini de boabe) şi se adaugă în cremă.
Asamblarea
Se taie tortul pe jumătate pe orizontal. Se însiropează primul blat, se aşează crema, se aşează blatul al doilea, se însiropează şi acestea şi se dă la frigider până a doua zi. Se îmbracă cu frişcă şi se ornează cu struguri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu