Ingrediente blat
- 200 g unt
- 200 g zahăr
- 3 ouă
- 200 g făină
- 1 praf de copt
- 100 g nuci măcinate
- 1 plic zahăr vanilat
- 2 linguri lapte
- 1 praf de sare
Ingrediente cremă
- 150 g unt
- 150 g zahăr
- 10 linguri apă
- 2 gălbenuşuri
- 100 g ciocolată cu lapte
Ingrediente glazură
- 4 linguri zahăr
- 4 linguri cacao (nu neagră)
- 2 linguri apă
- 50 g unt sau margarină
Preparare blat
Se mixează untul şi zahăr şi se adaugă pe rând câte un ou. Când compoziţia a devenit albicioasă, se pune treptat făina amestecată cu praful de copt şi sarea. Se pun cele 2 linguri de lapte şi se amestecă şi nucile măcinate şi zahărul vanilat. Se unge o formă de tort cu unt şi se tapetează cu făină. Se coace blatul în cuptorul preîncălzit la 160° pentru 20-25 min. Se lasă la răcit.
Preparare cremă
Zahărul şi apa se pun la fiert până se formează un sirop gros. Gălbenuşurile se bat bine şi se adaugă siropul fierbinte în fir. Se amestecă înconinuu până se răceşte compoziţia (câteva minute). Peste această compoziţie se adaugă untul frecat spumă şi apoi 100 g ciocolată cu lapte topită. Dacă se subţiază crema, se pune vasul în congelator pentru câteva minute.
Preparare glazură
Într-o crăticioară se amestecă zahărul, cacao şi apa şi se pun la fiert. Când a început să clocotească, se stinge focul şi se pune untul. Se amestecă bine până se topeşte tot untul. Se toarnă pe tort şi se nivelează cu un cuţit.
Ansamblarea
Se taie blatul pe jumătate. Se pune toată crema între cele două blaturi, iar apoi se toarnă glazura fierbinte. Pentru decor, se pot ţine deoparte 2 linguri din cremă înainte de a pune ciocolata topită. Se poate orna şi cu frişcă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu