26 august 2013

Crostata cu struguri



Ingrediente:
- 500 g făină
- 250 g unt moale
- 200 g zahăr
- 4 gălbenuşuri
- un praf de sare
- coajă de portocală sau lămâie

Ingrediente cremă:
- 500 ml lapte
- 4 linguri zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 2 gălbenuşuri
- 3 linguri cu vârf de făină

Ingrediente decor:
- 1 kg struguri
- 1 plic gelatină praf sau granule

Preparare:
- se pune făina pe masă şi untul la mijloc; se începe frământatul untului cu făina, se pune zahărul, gălbenuşurile şi restul ingredientelor;
- se frământă o cocă elastică care se dă la frigider pentru 30 min învelită în folie de peliculă;
- trecute 30 min, se întinde coca pe o hârtie de copt de forma tăvii în care se coace; se aşează foaia în tavă şi se găureşte cu o furculiţă;
- se ia o altă hârtie de copt de aceeaşi formă, se udă şi se stoarce bine şi se aşează peste cocă;
- se pun boabe uscate de fasole pe toată suprafaţa; se bagă în cuptorul încălzit pentru 20 min la 160°;
- se scoate tava din cuptor şi se elimină hârtia cu boabele de fasole;
- se bagă din nou în cuptor pentru 20 min la 160°.

Preparare cremă:
- laptele se pune la fiert împreună cu zahărul vanilat;
- se bat 2 gălbenuşuri cu făina şi cu puţin lapte rece; acestea se adaugă peste laptele care fierbe în fir subţire, amestecând mereu cu telul sau cu o lingură de lemn;
- se lasă la răcit, iar apoi se întinde pe tartă.

Prepararea decoruli:
- strugurii se spală, se usucă cu un şerveţel şi se aşează peste cremă;
- se pune peste struguri gelatina preparată urmărind instrucţiunile după pachet;
- se dă la frigider pentru o oră cca.

P.S. Boabele de fasole uscată nu dau voie la cocă să se umfle, aşa că prăjitura rămâne netedă iar fructele se aşează bine. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu