2 iunie 2013

Clătite săseşti


Ingrediente pentru 14-15 clătite:
               
                  Aluat:
- 500 ml apă minerală sau lapte
- 300 g făină
- 3 ouă
- 1 linguriţă sare
- piper
- nucşoară
- 50 g unt sau ulei
- ulei pentru uns

                Umplutură:
- 400 g carne tocată (vită sau pasăre)
- 500 g ciuperci
- 2 cepe potrivite
- 2 grăunţi de usturoi
- 2-3 linguri bulion
- 1/2 pahar de vin alb sau roşu (sau apă caldă)
- sare
- piper
- pătrunjel
- 200 g caşcaval ras de pus pe deasupra

Preparare aluat:
- se prepară un aluat normal de clătite amestecând toate ingrediente cu excepţia untului care mai întâi se topeşte în tigaia în care se vor coace clătitele;
- este bine să  folosiţi un mixer ca să evitaţi formarea cocoloaşelor dar merge şi un tel;
- se încălzeşte tigaia aşa cum am mai spus cu untul care se adaugă în aluat, iar apoi se începe coptul clătitelor;
- se ia din aluat cam o jumătate de polonic şi se pune în tigaia încinsa; tigaia trebuie să fie mai micuţă iar clătitele nu prea groase;
- se rumenesc puţin pe amandouă părţile.

Umplutura:
- se curăţă cepele şi se taie mărunt; se pun la călit în puţin ulei împreună cu usturoiul tocat;
- ciupercile se curăţă şi se opăresc; se clătesc bine şi se adaugă peste ceapă după ce au fost tocate mărunt;
- după câteva minute se adaugă şi ceapa tocată iar apoi vinul; se sărează şi se piperează şi se lasă la fiert până se evaporă vinul, după aceea se pune bulionul;
- această compoziţie se fierbe până scade tot lichidul; se stinge focul şi se lasă la răcit;
- cu această compoziţie se umplu clătitele care se aşează într-o tavă pe hârtie de copt sau unsă cu unt;
- se fixează clătitele cu scobitori ca să se evite desfacerea lor în timpul coacerii;
- se pune caşcavalul ras pe deasupra şi se introduce tava în cuptorul pre-încălzit pentru 20 min la 200g;
- se scoate tava din cuptor, se elimină scobitorile şi se presară pătrunjel tocat; se servesc calde alături de un pahar de vin.

P.S. compoziţia de umplutură deja pregătită, pentru a deveni mai cremoasă, se poate trece printr-un blender sau se poate mixa cu un mixer "a immersione". 
Este de ajuns o lingură de compoziţie pentru o clătită. Dacă doriţi să faceţi mai puţine, înjumătăţiţi compoziţia. 
Un alt sfat este să băgaţi clătitele cu puţin timp înainte pregătirea mesei.
Puteţi să le şi congelaţi: în ziua când vreţi să le consumaţi, scaoteţi tava din congelator cu câteva ore înainte iar apoi o băgaţi la cuptor în apropriere de ora mesei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu