13 mai 2013

Prăjitură albă ca zăpada


Ingrediente pentru foi:
- 350 g făină
- 100 g unt
- 50 g zahăr pudră
- 1 ou
- 1 plic praf de copt
- 60 g smântană
- 2 linguri lapte
- 1 praf de sare
Ingrediente pentru cremă:
- 500 ml lapte
- 125 g zahăr
- 2 gălbenuşuri
- 5 linguri făină
- 1 esenţă de vanilie
- 100 g unt

Preparare foi:
- se incorporează untul în făină şi se adaugă restul ingredientelor;
- se frământă o cocă elastică, care se împarte în 3 părţi şi se dă la frigider pentru 1 oră;
- se întind apoi 3 foi subţiri pe hârtie de copt şi se coc pe dosul tăvii;
- când se fac aurii pe margine se scot din cuptor;
- cât timp aluatul stă în frigider se pregăteşte crema.

Preparare cremă:
- gălbenuşurile se bat cu zahărul, făina şi cu câteva linguri de lapte; 
- restul de lapte se pune pe foc şi când este aproape de fierbere se toarnă amestecul de gălbenuşuri;
- se fierbe crema la foc mic amestecând mereu; se adaugă şi esenţa de vanilie (o fiolă);
- când crema s-a desprins de pe marginile cratiţei, se dă la o parte de pe foc şi se amestecă untul tăiat bucăţi amestecând într-un singur sens.
Ansamblarea:
- se aşează prima foaie într-o tavă; se întinde jumătate din cremă, se aşează cea de-a doua foaie, restul de cremă şi ultima foaie;
- se presară zahăr pudră.
Un sfat: in timp ce se răceşte crema, se coc foile iar apoi ansamblarea se face imediat, astfel încât foile nu apucă să se întărească. Se poate mânca după o oră.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu