Ingrediente:
- 250 g gris
- 1 litru lapte
- 100 g unt
- 2 gălbenuşuri
- parmezan sau caşcaval ras
- 200 g gorgonzola
- sos bechamel
Preparare:
- se pune laptele la fiert într-o cratiţă împreună cu 50 g de unt şi o jumătate de linguriţă de sare;
- când începe să fiarbă, se varsă în ploaie grisul, amestecând energic cu un tel ca sa nu se facă cocoloaşe;
- se lasă la fiert compoziţia la foc mic pentru câteva minute până când grisul se îngroaşă;
- se răstoarnă într-un vas şi se încorporează 2 gălbenuşuri şi 80 g de parmezan;
- se unge o tavă cu margini joase (tip tavă de aragaz), se răstoarnă grisul şi se presează bine cu lama unui cuţit sau cu mâna udă;
- cu ajutorul unui pahar, se taie grisul în forme rotunde; jumătate din aceste forme se aşează într-o altă tavă unsă;
- se pune gorgonzola tăiată cubuleţe, sosul bechamel şi deasupra un alt strat de forme de gris;
- se presară 50 g de parmezan şi se bagă la cuptorul pre-încălzit pentru 15-20 min.
Preparare sos bechamel:
- 50 g unt
- 3 linguri făină
- 0,5 ml lapte
Untul se pune la topit, se adaugă făina şi laptele puţin câte puţin şi se amestecă repede cu un tel ca să nu se facă cocoloaşe. Se adaugă toată cantitatea de lapte şi se fierbe până se face ca o smântană groasă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu