5 mai 2013

Friptură delicioasă cu cremă de praz





Ingrediente:
- 1 kg muşchi de porc
- 100 g bakon afumat
- 3-4 grăunţi usturoi
- sare
- piper
- rosmarin
- vin alb 0,5 l
- o linguriţă delikat
- ulei

Crema de praz:
- 2 fire de praz
- 2 grăunţi usturoi
- 5-6 linguri ulei
- apă caldă şi delikat

Preparare:
- se feliază muşchiul până la jumătate în aşa fel încât feliile să nu se desprindă;
- se sărează şi se piperează muschiul în interior si în exterior;
- între feliile de carne se pun felii de usturoi, bucăţele de şuncă şi rosmarin;
- se strânge frumos carnea şi se leagă cu aţă de bucătărie sau se prinde cu scobitori;
- se pune ulei la încins într-o cratiţă; se pune muşchiul şi se rumeneşte frumos pe amandouă părţile;
- se adaugă o cană de apă caldă şi delikat; când a scăzut apa se adaugă jumătate din vin;
- se lasă să fiarbă la foc mic; cînd s-a evaporat vinul se pune şi restul de vin alb;
- se fierbe în continuare tot la foc mic; fierberea durează cam 1 ora şi jumătate;
- la final în cratiţă rămâne un fel de sos care se serveşte cu carnea caldă;
- se scoate muşchiul şi se desface de aţe sau scobitori, se feliază şi se pune în sos, aşa poate fi încălzit.

Crema de praz:
- se toacă prazul rondele şi se pune la călit împreună cu usturoiul;
- o cană de apă se fierbe puţin şi se dizolvă o linguriţă de delikat;
- se fierbe până scade apa la jumătate şi prazul e înmuiat bine;
- dacă mai este nevoie se mai adaugă apă caldă;
- se pune prazul călit în robot şi se face pastă; se potriveşte de sare,
Este bun şi rece şi cald.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu