8 decembrie 2013

Tort cu struguri (de post)



Ingrediente blat
2 căni și jumătate de făină
2 căni apă
1/2 cutie margarină (125 g)
1 cană nucă mărunțită
2 linguri cacao
1 plic zahăr vanilat
10 linguri zahăr
2 linguri gem de orice fel
1/2 praf de copt
un praf de sare

Ingrediente umplutură
1/2 borcan gem diluat cu puțină apă
1 cutie frișcă lichidă vegetală (hu-la-la)
3 foi gelatină
struguri

Preparare blat
Se pune apa într-o cratiță la încălzit împreună cu zahărul și margarina. Când s-a topit margarina, se dă cratița la o parte și se adaugă cacaoa. Se amestecă cu un tel și se pun și restul ingredientelor. Praful de copt se amestecă  cu făina și se pun ultimele. Se pune compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coace prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180°-190° pentru cca 30 min. Se încearcă blatul cu o scobitoare: dacă este curată, blatul este gata. Se lasă la răcit, iar apoi se taie în 2 pe orizontală.

Preparare umplutură
Foile de gelatină se pun 10 minute la înmuiat în apă rece. 1/2 de pahar de frișcă lichidă se oprește într-un ibric și se pune la încălzit. Când se încălzește bine (nu fiartă), se oprește focul și se dizolvă gelatina stoarsă bine. Restul de frișcă se montează bine și se adaugă gelatina răcită puțin. Gemul se diluează  cu câteva linguri de apă. 1/2 din cantitate se întinde prima foaie de blat. Se întinde apoi un strat gros de frișcă și boabe de strugure tăiate, fără semințe. Se așează cea de-a doua foaie de blat, se însiropează cu restul de gem diluat, iar apoi se îmbracă cu restul de frișcă.


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu