1,5 kg făină cca
800 ml apă
2 lingurițe sare
2 cuburi drojdie proaspătă
ulei pentru uns
Preparare
Se cerne făina într-un lighean, se încălzește puțin apa și se dizolvă sarea și drojdia. Se face o gropiță în făină și se pune zahărul și drojdia dizolvată în apă. Se amestecă cu o lingură la început până se îngroașă aluatul, iar apoi se frământă cu mâna. Când s-a încorporat toata făina și aluatul a devenit destul de gros (dar nu tare), se unge mâna cu ulei și se adună aluatul de pe bol. Se formează o minge de aluat, se acoperă cu un prosop și se lasă la crescut. Când și-a dublat volumul, se împarte coca în două părți. Se ung 2 tăvi cu ulei și se așează aluatul, modelându-se puțin astfel încât să capete forma tăvii. Se acoperă tăvile și se lasă la crescut din nou până trece de nivelul marginii tăvii și coca capătă o formă bombată. Într timp cuptorul trebuie să fie încălzit.
Se unge fiecare pâine cu un amestec de apă și ulei și se bagă tăvile în cuptor. Se coc la foc potrivit aprox. 40 min la 160°-180°. Se scot tăvile din cuptor și se ung din nou cu amestecul de apă și ulei. Se lasă câteva minute și se scoate pâinea din tăvi. Se lasă la răcit pe un grătar sau se pune răsturnată pe o parte pe un tocător de lemn, având grijă să fie întoarsă des ca să se răcească și să nu se înmoaie de la abur.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu