30 iunie 2013

Tort cu ciocolată


Ingrediente:

Blat
- 250 g făină
- 6 ouă
- 4 linguri cacao
- 7 linguri apă
- 300 g zahăr
- zahăr vanilat
- praf de copt
- sare

Cremă
- 1 cană zahăr
- 3 ouă
- 7 linguri cacao
- 200 g unt

Sirop
- 5 linguri zahăr
- 1 fiolă de rom

Preparare:
Blat
- Apa, zahărul şi vanilia se pun la fiert până se face un sirop;
- ouăle se separă, albuşurile se bat spumă tare peste care se adaugă siropul fierbinte;
- se amestecă cu un tel şi se adaugă gălbenuşurile bătute puţin cu un praf de sare;
- se adaugă făina, cacao şi praful de copt;
- se pune totul într-o tavă rotundă unsă şi tapetată cu faină sau cu hârtie de copt;
- se coace în cuptorul preîncalzit timp de 15 min. la foc mare iar apoi 15 min. la foc mic.

Cremă
- Se amestecă zahărul, ouale şi cacao bine cu un mixer;
- se fierbe acest amestec la bain-marie până se îngroaşă; se lasă apoi la răcit;
- cand s-a răcit de tot, se amestecă cu 200 g unt moale frecat puţin cu o furculiţă;

Sirop
- Apa se pune la fiert cu 4-5 linguri de zahăr;
- când s-a dizolvat zahărul, se ia de pe foc şi se lasă la răcit;
- când e rece se pune o fiolă de rom.

Ansamblarea:
blatul rece se taie în 3 straturi: pe primul strat se pune sirop şi se întinde cremă; se aşează al doilea strat, pe care se pune sirop şi cremă, apoi ultimul strat de blat.

Glazura
- 4 linguri zahăr pudră
- 4 linguri cacao
- 50 ml apă
- o ciocolată cu lapte

Se pune pe foc apa, zahărul pudră şi cacao. Se lasă doar să se încalzească, se dă cratiţa la o parte şi se pune o ciocolată ruptă în bucăţi (ciocolata poate să fie şi cu alune). Se amestecă bine până se topeşte toată ciocolata. Se toarnă peste totrt şi se dă la rece pentru câteva ore. Se poate presăra nucă de cocos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu