5 mai 2013

Amandină


Ingrediente:

Blat
- 250 g făină
- 6 ouă
- 4 linguri cacao
- 7 linguri apă
- 300 g zahăr
- zahăr vanilat
- praf de copt
- sare

Cremă
- 1 cană zahăr
- 3 ouă
- 7 linguri cacao
- 200 g unt

Sirop
- 5 linguri zahăr
- 1 fiolă de rom

Preparare:
Blat
- apa, zahărul şi vanilia se pun la fiert până se face un sirop;
- ouăle se separă, albuşurile se bat spumă tare peste care se adaugă siropul fierbinte;
- se amestecă cu un tel şi se adaugă gălbenuşurile bătute puţin cu un praf de sare;
- se adaugă făina, cacao şi praful de copt;
- se pune totul într-o tavă unsă şi tapetată cu faină sau cu hârtie de copt;
- se coace în cuptorul preîncalzit timp de 15 min. la foc mare iar apoi 15 min. la foc mic.

Cremă
- Se amestecă zahărul, ouale şi cacao bine cu un mixer;
- se fierbe acest amestec la bain-marie până se îngroaşă; se lasă apoi la răcit;
- cand s-a răcit de tot, se amestecă cu 200 g unt moale frecat puţin cu o furculiţă;

Sirop
- Apa se pune la fiert cu 4-5 linguri de zahăr;
- când s-a dizolvat zahărul, se ia de pe foc şi se lasă la răcit;
- când e rece se pune o fiolă de rom.

Ansamblarea:
blatul rece se taie în 2 foi: pe prima foaie se pune tot siropul şi se întinde toată crema; se pune cea de-a doua foaie şi după aprox. o oră se porţionează.

Glazură
- 4 linguri zahăr pudră
- 4 linguri cacao
- 200 ml apă
- o ciocolată cu lapte

Se pune pe foc apa, zahărul pudră şi cacao. Se lasă doar să se încalzească, se dă cratiţa la o parte şi se pune o ciocolată ruptă în bucăţi (ciocolata poate să fie şi cu alune). Se amestecă bine până se topeşte toată ciocolata. Se toarnă peste prajitură şi se dă la rece pentru câteva ore. Se poate pune un moţ de frişcă în care s-a pus cacao.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu